Proiecte

Stiinta din zilele noastre a demonstrat ca diferentele de comportament dintre barbati si femei au o baza biologica explicabila, fiind determinate de hormonii specifici sexului, respectiv estrogenul si testosteronul. Cantitatea de estrogen sau testosteron determina, inca dinainte de nastere multe dintre diferentele anatomice intre barbate si femei, care le vor influenta comportamentul ulterior. Diferentele dintre baieti si fete sunt si mai vizibile dupa nastere. De exemplu, fetitele petrec mai mult timp privind chipurile celor din jur si sunt mai receptive aunci cand li se vorbeste. Din aceasta cauza, ele prezinta o dezvoltare mai rapida a limbajului fata de baieti. De cele mai multe ori, observam ca fetele se descurca mai bine la scris si la citit, sunt mai sociabile decat baietii, dar si mai sensibile cand vine vorba de relatiile cu ceilalti. In schimb, baietii tind sa fie mai competitivi si mai indrazneti, dar si mai inclinati spre probleme de comportament.

Inca de la nastere, parintii se comporta diferit fata de copil, in functie de sexul lui. S-a observat ca au tendinta sa fie mult mai ocrotitori si mai delicati fata de o fetita, pe cand baietii sunt incurajati mai mult sa exploreze imprejurimile si nu sunt considerati asa fragili. In jurul varstei de 3 ani, fetitele incep sa manifeste preferinte pentru jocurile in care au rol de mamica, pe cand baietii devin mai interesati de jocuri galagioase si energice. Datorita abilitatilor sociale si de limbaj mai dezvoltate, fetitele sunt mai apropiate si mai intime una cu cealalta, pe cand relatiile baietilor sunt mai superficiale si de scurta durata. Rolurile si activitatile pe care le desfasoara parintii, precum si mass-media si literatura influenteaza puternic gandirea copilului. Daca mama s-a ocupat mai mult de gospodarie, iar tatal de subzistenta familiei, copiii vor considera ca acesta este modul normal de viata. Daca insa tatal a fost implicat mai mult in gospodarie, iar mama a facut cariera, copiii vor creste cu idea ca asa trebuie sa se comporte femeile si barbatii.

Prin urmare, fetita se va dezvolta normal psihosomatic numai daca educatia, modelele pe care le-a avut in copilarie, activitatile si comportamentul sunt cele ale femeii. Niciodata femeia nu se va simti bine pe post de barbat si barbatul pe post de femeie. In concluzie, parintii trebuie sa fie atenti la aceste aspecte in permanenta. Avand o astfel de intelegere, mamele vor incerca sa imprime cat mai mult fetitelor un comportament feminin, care inseamna mai multa duiosie si sfiosenie, o mai mare pudoare si atentie la frumos si o mai mare atentie la ce inseamna frumos. Trebuie de asemeni, sa fie invatati cu timpul, sa nu devina dependenti de fusta mamei in mod continuu. Este bine ca dupa o anumita vrsta, tatal sa preia mai mult fraiele si sa-l invete pe copil lucruri practice si sa-I determine sa se confrunte cu incercari care le intaresc firea. De exemplu, a merge cu ei pe munte sau a repara impreuna ceva in casa il poate ajuta pe baiat, de mic, sa-si dezvolte anumite calitati masculine.